Deciziile luate la nivel european pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică vor revoluționa sectorul energetic și vor schimba lumea, construind un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. Responsabilitatea în ceea ce privește energia viitorului este a tuturor și fiecare dintre noi poate fi parte din soluție prin deciziile privind stilul de viață pe care îl adoptă. Cea mai mare provocare este schimbarea comportamentelor, iar acest lucru poate fi făcut cu oameni și prin oameni, de aceea este important să venim permanent cu informații relevante, într-o manieră inedită care sa aibă un puternic impact asupra tuturor.
Prin proiectul „Gătit în cuptorul solar”, primul de acest gen din România, Asociația Energia Inteligentă vrea să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat la resurselor energetice clasice și asupra nevoii crescânde de a arăta mai multă deschidere față de sursele sustenabile de energie. Ne-am propus sa facem acest lucru într-o manieră originală, arătând cum un lucru firesc, precum razele soarelui, poate fi transformat în ceva extrem de util – sursa directă de energie pentru prepararea hranei.
Cea de-a doua etapă a proiectului a avut loc în prima zi de toamna a acestui an, sub forma unei demonstrații de gătit folosind cuptoare solare. Gazda evenimentului a fost Ana Hotels Europa Eforie Nord care a oferit cadrul perfect pentru organizarea acestei demonstrații de gătit. Proiectul a fost susținut de OMV Petrom și Villa Vinea.
Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă:
„Gătit în Cuptorul Solar este o inițiativă a Asociației Energia Inteligentă prin care intenționăm să aducem în atenția publicului problema epuizării resurselor și necesitatea de a găsi soluții. De exemplu, o soluție pentru ceea ce înseamnă pregătirea hranei este utilizarea cuptoarelor solare, o tehnologie care deși aparent nouă este folosită de foarte multă vreme peste tot în lume. Să nu uităm că, în urmă cu zeci, sute, chiar mii de ani, mâncarea era gătită, iar aportul solar folosit în acest procedeu. Cuptoarele solare folosesc principiul captării energiei solare în interiorul unui tub termic, care transfera această căldură și o amplifică. În interiorul cuptorului ajungem la temperaturi de 120-150 grade Celsius, astfel încât se poate realiza orice tip de mâncare. Este nevoie doar de soare și suficient timp pentru ca mâncarea să fie pregătită. Ne dorim sa scoatem în evidență faptul ca ne aflăm în momentul în care trebuie sa accesăm tehnologii noi, să ne pregătim pentru schimbare și să realizăm că mediul înconjurător ne oferă suficient de multe resurse, pe care noi trebuie doar să le folosim.”
Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerii, OMV Petrom:
„Astăzi am demonstrat capacitatea energiei solare de a se transforma în mai mult decât energie electrică și am arătat ca energia solară poate fi folosită și pentru prepararea hranei. Schimbarea se face prin schimbarea comportamentelor, un lucru destul de complicat, care trebuie să beneficieze de puterea exemplului. Nu putem sa schimbam comportamente fără a încerca să creăm exemple și fără a crea cazuri de succes. Este ceea ce am încercat să facem astăzi – sa adunăm cât mai mulți oameni, care la rândul lor să plece să disemineze informația și să promoveze capacitatea energiei solare de a asigura o tranziție energetică de succes pentru a ne atinge țelurile în ceea ce privește sustenabilitatea.
Așa cum am spus de multe ori, OMV Petrom reprezintă cea mai mare companie integrată de energie din Europa de sud-est. Pe lângă faptul că ne dorim sa atingem target-ul nostru de sustenabilitate, cred că avem și datoria de a fi cei care promovează tranziția energetică în țara noastră. Odată cu acest lucru, trebuie să ne asigurăm ca întreaga societate contribuie la acest fapt și prin astfel de evenimente încercăm să atragem societatea să dezvoltăm spiritul civic al oamenilor din jurul nostru și să mergem împreună spre a ne atinge target-urile de țară și chiar pe cele globale.”
„Lup de mare în pergament cu legume și bacon, ca la Eforie, de se-nvârte după soare” și „Souvlaki ca la Dobrogea, de gătit în miezul zilei, nu la eclipsă” au fost rețetele puse la dispoziția concurenților de către Chef Cezar Munteanu special pentru acest eveniment. Cele cinci echipe s-au întrecut în realizarea celui mai apetisant și aspectuos preparat, iar buna dispoziție a fost ingredientul de bază al concursului. Felurile de mâncare pregătite au fost atent potrivite cu o selecție de vinuri marca Villa Vinea. EM360 a fost echipa câștigătoarea a concursului „Gătit în cuptorul solar”
Adrian Măniuțiu, Managing Partner, EM360 Group:
„Am venit cu foarte mult scepticism aici, atât eu cât și colegii mei pentru că ne gândeam cum vom găti noi la cuptoare solare. Iată cum o tehnologie folosită de NASA în spațiul cosmic aplicată în uzul de fiecare zi s-a dovedit extrem de utilă și totodată un pas foarte important în tranziția energetică . Astăzi am gătit doar folosind energie solară, fără baterii fotovoltaice, strict captând energia soarelui, am pregătit doua feluri de mâncare absolut extraordinare, am fost cinci echipe care ne-am distrat, dar am și folosit o tehnologie extrem de serioasă, care și-a dovedit fiabilitatea. Mă bucur mult că am putut să fiu aici la această primă ediție, împreuna cu ceilalți colegi și așteptăm și următoarele ediții. Iată cât de important este să discutăm despre tranziția energetică, despre un viitor bazat pe energie verde, dar totodată și despre mixul energetic fără de care nu putem avea un echilibru așa cum ni-l dorim și un viitor cu adevărat sustenabil.”
Chef Cezar Munteanu, Chef Atelier:
Astfel a fost un eveniment de povestit nu doar nepoților, ci fraților și celor de lângă noi, pentru că se poate și avem cu ce. Este un eveniment de referință, se va povesti la un moment dat ca în 2022 a fost un eveniment cu cuptoare solare, primul de altfel. Genul acesta de acțiune l-am văzut cu câțiva ani în urmă în Africa, unde oamenii erau forțați să gătească la genul acesta de utilaje pentru că nu aveau cu ce altceva. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere al energiei, energia solara este cea care te încarcă. Până la urmă ceea ce au făcut concurenții astăzi a fost să gătească pe bune, cu energie solară, gândindu-se la ce va fi mâine.”
Doinița Huzum, Director Vânzări, Ana Hotels Europa Eforie Nord:
„Ne-a plăcut de la un început ideea unui astfel de eveniment, care merge pe direcția eco, pe resurse naturale. El a venit ca o completare a acțiunilor pe care le avem în desfășurare – an adoptat un meniu sănătos pe care îl recomandăm în permanență oaspeților, am implementat partea de încărcare electrică pentru mașini fiind una din puținele locații din sudul litoralului care oferă un astfel de serviciu și inclusiv pe parte de sănătate folosim resurse naturale, apa și nămolul din lacul Techirghiol care se reciclează și revin acolo de unde le-am luat efectiv. Așadar susținem astfel de proiecte fără doar și poate.”
Mircea Matei, Director General Villa Vinèa:
“Ne bucurăm să ne asociem proiectului “Gătit în cuptorul solar” și să contribuim, astfel, la o mai bună înțelegere a sustenabilității și măsurilor pe care fiecare dintre noi le putem lua, pentru a proteja lumea în care trăim. La Villa Vinèa, prețuim natura și știm că, doar oferindu-i grija noastră, ne putem bucura de roadele sale. De aceea, ne-am luat încă de la început angajamentul de a investi în oameni și în inițiative menite să aducă valoare Transilvaniei și României și să creeze un loc mai bun, pentru fiecare dintre noi.”