Concursul internațional “Datathon Women in Data Science”, organizat de Think Thank 360 sub egida Stanford University, a pus România pe harta lumii în domeniul data science. Alături de Olanda, România devine în premieră a doua țară din Europa care găzduiește, o astfel de competiție internațională în domeniul științei datelor. Echipele românești, constituite cu implicarea substanțială a femeilor, concurează cu echipe de tradiție în data science din 85 de state, răspunzând provocărilor generate de schimbările climatice și de nevoia de a gestiona corect energia.

Datahon WiDS Romania se desfășoară cu susținerea Ambasadei SUA la București, iar Pamela Ward, Consilierul Comercial al acesteia , a declarat: „Datathon  nu doar creează interes și îmbunătățește abilitățile în abordarea marilor probleme ale lumii, ci evidențiază diversitatea și incluziunea, elemente definitorii pentru succes. Guvernul Biden subliniază că egalitatea de gen este esențială pentru creșterea și dezvoltarea economică, democrația și securitatea în întreaga lume. Ambasada SUA sprijină în mod special femeile în dezvoltarea tehnologiei din România”.

72 de studenți ai  ASE  București și AFT Sibiu, alături de echipe de tineri din mediul privat,  s-au înscris la concurs, conștientizând importanța dobândirii competențelor de transformare și prelucrare a datelor în informații și nevoia de a se pregăti pentru provocările tehnologice ale viitorului.

Gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, Rectorul AFT Sibiu, a declarat: „Primii pași în inteligența artificială și data science au fost făcuți în AFT înainte de competiție, însă, datorită Datathon am reușit să formăm un nucleu puternic în domeniul data science, care se va dezvolta rapid și va identifica soluții la problemele din sistemul militar. Pandemia ne-a învățat pe toți să ne adaptăm tehnologic, însă Datathon sedimentează cunoștințele și oferă aplicabilitate practică în domeniul securității naționale”.

ASE București, principalul partener academic, prin vocea Prof. Univ. dr. Dorel M. Paraschiv, prorector sustine: “Prin acets proiect de anvergură internațională, axat pe conștientizarea importanței înțelegerii datelor și dezvoltarea studiului data science în rândul studenților se pot identifica soluții inovatoare la problemele actuale. Încurajăm implementarea unor soluții dinamice de dezvoltare ale parteneriatului universitate – mediul de business”.

La rândul său, dna Ligia Deca, Consilier Prezidențial din cadrul Departamentului de Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, subliniază: „Avem nevoie de o abordare strategică, națională în domeniul interconectivității sistemelor de date, în domenii cruciale de dezvoltare economică: educație – muncă. Administrația Prezidențială a lansat Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, care definiște conceptul de Școală verde, propune obiective și măsuri ambițioase legate de infrastructura necesară școlilor sustenabile, de pregătirea cadrelor didactice pentru a fundamenta o atitudine prietenoasă cu mediul, reliefând, totodată, exemple de bune practice și conținuturi educaționale transcurriculare și interdisciplinare pentru însușirea competențelor legate de mediu și de schimbările climatice”.

Discuțiile din cadrul deschiderii competiției WiDS Datathon Romania au abordat nevoia de aplicare a științei datelor în domenii conexe precum agricultură, mediu, educație, energie, antreprenoriat. Nevoia implementării data science în sectorul guvernamental a fost susținută de Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, Secretarul de Stat din Ministerul Mediului, Robert Szep, Consilier Ministru, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Liviu Rogojinaru și Răzvan Nicolaescu, membru în consiliul de conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie. Domniile lor au subliniat nevoia de digitalizare a aparatului administrativ, importanța fundamentării știintifice a deciziilor guvernamentale și, nu în ultimul rând, transformarea provocărilor viitorului în oportunități pentru România.

Mediul privat a făcut pași concreți în domeniul științei datelor, mizând pe investiții importante care reduc impactul operațiunilor lor asupra mediului și cresc gradul de digitalizare și operativitate al proceselor.

Alina Popa, CFO OMV Petrom, a declarat: „Noile tehnologii și digitalizarea sunt fundamentale pentru progresul sectorului energetic. Credem că drumul către o energie mai curată începe cu inovarea și digitalizarea, prin urmare, aceștia sunt factori-cheie pentru strategia noastră pentru 2030.”

La rândul său, Thomas Kolarik, COO BCR, susține că ”analiza datelor este esențială în sectorul bancar, asftel, putând fi anticipat comportamentul clienților. Data science oferă posibilitatea internaționalizării și interconectivității cu structuri similare dinafara granițelor”, subliniind că egalitatea de gen este promovată și încurajată în cadrul BCR: „Peste 56% din managementul băncii este reprezentat de femei, iar în domeniul tech procentajul este de peste 40% din angajați. Susținem și promovăm egalitatea de gen și acest lucru se vede în activitatea noastră”.

 „Exemplele de bune practici din mediul privat și cel academic pot fi transferate către zona guvernamentală, creând astfel un ecosistem la nivel național. Ne dorim o strategie națională în domeniul științei datelor care să contribuie la transferul de competențe și expertiză”, a concluzionat Ella Ciupercă, director știintific Think Thank 360.

Concursul  Datathon precede Conferința mondială „Women in Data Science” (WiDS) din data de 7 martie 2022, unde vor fi prezentați câștigătorii competiției la nivel național și mondial.

Datathon WiDS Romania este susținut de Wolters Kluwer România, partener strategic, în colaborare cu ASE București, partener academic și AFT Sibiu, partener academic Regiunea Centru precum și de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România. Sponsorii principali ai evenimentului sunt: OMV Petrom, Banca Comercială Română, Google Romania, Adobe Romania, eMAG, UNIQA, MHS Trucks, Data Booster și Thoughtworks. La categoria parteneri amintim: Automobile Bavaria (BMW), Aerotravel, Lotus Cosmetics, Radiocom, Adara Spa, Starbucks și entitățile patronale: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.              Partenerii media ai evenimentului sunt: AGERPRES, Ziarul Bursa, Ziarul News, The Diplomat Bucharest, Economistul, România Durabilă, Club Economic, Money.ro, Financial Intelligence

Leave a Reply