– Fără intervenția băncilor centrale ciclul de scădere și revenire ar fi durat mult mai mult –
București, 1 aprilie 2021 – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) prezintă concluziile discuțiilor purtate cu specialiști din piață, în cadrul dezbaterii ”Pulsul Pieței Financiare”, cu privire la evoluția pieței de capital. Gradualitate și dozaj sunt termenii care au caracterizat cel mai bine măsurile luate de BNR în ultima perioadă pentru a menține un echilibru în piață. Vedem indicele BET la maxime istorice și poate fi privit ca semn al unei reveniri economice nu foarte îndepărtate și un interes crescut al investitorilor pentru piața autohtonă de capital.
Cristian Popa, CFA, Membru Consiliul de Administrație, BNR:
„BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar și dozaj, ambele bine calibrate. Prin deciziile luate, a fost asigurat un anumit echilibru, care nu este ușor nici de obținut, nici de menținut. Dacă am fi exagerat s-ar fi văzut din prima fază pe curs, iar în câteva luni, jumătate de an, s-ar fi văzut și în inflație. Unii oameni cred că dobânzile sunt scoase din joben, că sunt făcute din pix, nimic mai greșit!Există un proces foarte elaborat, muncim și 2 luni până la o decizie, sunt 3 departamente implicate în acest proces, luăm bob cu bob datele economice. Din exterior poate părea simplu: reducere, menținere sau creștere, dar nu este așa, deloc! Deciziile noastre au efecte asupra a milioane de cetățeni, nu ne jucăm cu ele, nu este loc de erori.”
Daniela Șerban, Președinte & Co-fondator ARIR:
”Piețele de capital se află în acest moment pe un trend ascendent. BET, principalul indice al Bursei de Valori București, a atins maxime istorice. În momentul de față, banii românilor se află preponderent în depozite bancare, însă este un moment favorabil pentru investiții. Este un moment bun pentru noi toți să fim mai activi, să contribuim din ce în ce mai mult la fondurile de pensii, chiar și pentru pilonul III. Am auzit foarte mulți oameni tineri spunând că nu au planuri pentru fondurile lor de pensii, însă din păcate este o perspectivă greșită și o dovadă că trebuie să punem mai mult accent pe educația financiară.”
Dragoș Manolescu, CFA, Director General Adjunct, OTP Asset Management:
”În ultimii ani, bursa de la București a adus dividende foarte mari și, dacă ne raportăm la piețele globale, indicii BVB au stat în frunte. Este cea mai ieftină bursă din zona piețelor de frontieră și avem cel mai atractiv dividend chiar și în aceste condiții. La nivel global asistăm încă din septembrie 2020 la o rotație care a început dinspre companiile tehnologice către companiile “value”, ciclice, care au recâștigat încrederea investitorilor. Anul trecut am asistat la cele mai mari ieșiri din fondurile de obligațiuni la nivel global. La fondurile de investiții, cererea de răscumpărare vine în momentul în care clientul are impresia că piața se îndreaptă într-o direcție nefavorabilă. Fără intervenția băncilor centrale am fi asistat la o criză de lichiditate și probabil că acest ciclu de scădere și revenire ar fi durat mult mai mult timp.”
Andreea Pipernea, CEO NN Pensii:
”Noi privim lucrurile din perspectiva investitorului care acționează pe termen lung și foarte lung, care construiește portofolii pentru următorii zeci de ani. Fondurile de pensii acționează ca factor stabilizator la nivel de piață pentru că, așa cum se poate observa din rapoartele noastre, ele sunt în general stabile. BET se află la maxim istoric, este un moment important, însă noi ne uităm și la alți parametri ai pieței – lichiditatea, adâncimea și cât de vastă este piața locală. BET confirmă în acest moment o relansare economică pentru perioada următoare.”
Aurel Bernat, CEO BT Asset Management:
„Este foarte important că suntem din nou la maxime și există entuziasm în rândul investitorilor individuali și instituționali. Deși discutăm din ce în ce mai des despre educație financiară, din păcate anul trecut am avut momente puternice de scădere a bursei în care investitorii individuali lipseau. Acum, ajungând în zona de maxime și mediatizarea fiind suficient de puternică, se remarcă un număr mult mai mare de doritori decât anul trecut. Este important ca investitorii care se uită pe termen scurt să nu judece randamentul ultimilor 360 de zile care a fost spectaculos, ci să gândească pe termen lung indiferent de plasamentele pe care vor să le facă.”