Deciziile luate la nivel european pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică vor revoluționa sectorul energetic și vor schimba lumea, construind un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. Responsabilitatea în ceea ce privește energia viitorului este a tuturor și fiecare dintre noi poate fi parte din soluție prin deciziile pe care le ia și prin stilul de viață pe care îl adoptă.
Asociația Energia Inteligentă a lansat proiectul „Gătit în cuptorul solar”, prin care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat al resurselor energetice și al nevoii de a ne îndrepta atenția din ce în ce mai mult aspra surselor de energie regenerabilă.
„Schimbarea începe cu oameni și prin oameni. Prin acest proiect ne dorim ca în special tinerii să conștientizeze importanța folosirii energiei din surse regenerabile. Vrem să îi încurajăm să gândească diferit, să se implice în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice ”clasice” cu care au fost obișnuiți până acum. Poate că este un mod de a comunica puțin dus la extreme, sunt puțini cei care vor folosi cuptoare solare în rutina zilnică de pregătire a hranei, însă sperăm că tocmai datorită acestui lucru mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni” a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.
Proiectul se desfășoară sub forma unor concursuri de gătit folosind cuptorul solar. Elevi de liceu s-au întrecut în realizarea celor mai bune cuptoare solare care au fost testate miercuri, 22 iunie în cadrul primului eveniment de acest gen din România. Au participat la concurs patru echipe din cadrul Liceului Teoretic ,,Stephan Ludwig Roth” și două echipe din cadrul Colegiului ,,Școala Națională de Gaz” din Mediaș. Cel mai original preparat realizat în cuptorul solar a fost premiat de un juriu din care a făcut parte un bucătar profesionist. Elevii au avut parte și de o sesiune de consiliere pe alimentație sănătoasă, susținută de Anamaria Teglas, Consilier Stil de Viață Sănătos. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș și a fost susținut de OMV Petrom și Mercure Mediaș Binderbubi Hotel and Spa.
“Atât eu cât și compania OMV Petrom ne bucurăm să susținem proiectul “Green Deal în Gastronomie. Gătitul în cuptorul solar”, prin care este testată îndemânarea și originalitatea la gătitul alimentelor folosind cuptorul solar. Prin acest proiect contribuim la sprijinirea obiectivelor: creșterea gradului de conștientizare în rândul oamenilor, educarea tinerilor în ceea ce privește atingerea țintei de neutralitate climatică și importanța folosirii energiei din surse regenerabile și implicarea lor în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și încurajarea tuturor să gândească ”out of the box” și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice cu care au fost obișnuiți până acum. De asemenea, OMV Petrom susține educația non formală prin expunerea tinerilor la activități practice, cum ar fi gătitul, care se pot transforma în deprinderi folositoare în viața de zi cu zi si care ar putea sa îi ajute să devină mai independenți și mai încrezători în forțele proprii” a declarat Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii, Divizia Gaze & Energie, OMV Petrom.
,,As vrea în primul rând să mulțumesc Asociației Energia Inteligentă pentru invitație și pentru a ne acorda încrederea și privilegiul de a fi alături în acest proiect. Ne-am alăturat cu bucurie pentru că la fel ca și dumneavoastră, vrem sa promovăm energia verde și vrem, în măsura în care reușim și noi, să preîntâmpinăm poluarea” a declarat Marius Urian, Chef al restaurantului din cadrul Mercure Mediaș Binderbubi Hotel And Spa, care a stabilit temele de concurs și a coordonat activitatea juriului în concursul desfășurat miercuri la Mediaș.
Cea de-a doua etapă a proiectului „Gătit în cuptorul solar” va avea loc la începutul lunii septembrie în Eforie Nord. Cinci echipe formate din reprezentanți ai companiilor din sectorul energetic și nu numai, alături de reprezentanți mass media se vor întrece în pregătirea celui mai reușit preparat realizat folosind cuptorul solar, după reguli stricte pregătite de Chef Cezar Munteanu care s-a alăturat proiectului nostru în calitate de jurat.
“Trăim vremuri neobișnuite și tulburi care ne cer să ne adaptăm, în care schimbarea face parte, deja, din viața noastră de zi cu zi. Iar asta trebuie să ne facă mai creativi și, în aceeași măsura, mai responsabili cu lumea în care trăim. Proiectul “Gătit in cuptorul solar” propus de Asociatia Energia Inteligentă are tot ceea ce-i trebuie sa ne provoace la creativitate și la adaptarea la un nou stil de viată. Sunt primul când vine vorba despre provocări, așa că, abia aștept sa fiu jurat într-o competiție, nu doar despre gătit, ci despre viată responsabilă” a declarat Chef Cezar Munteanu.
Ana Hotels Europa din Eforie Nord s-a alăturat proiectului nostru în calitate de partener și va găzdui în grădinile sale a doua etapă a proiectului „Gătit în Cuptorul Solar”.
“Credem în gesturi simple care pot contribui la schimbări pozitive, fie că este vorba despre crearea unor ateliere de reciclare creativă sau măsuri de protejarea mediului pe care le aplicăm deja în locațiile noastre. Faptul că ne-am alăturat acestui proiect inovativ a venit ca un gest firesc de continuare a acțiunilor noastre de protejare a mediului, dar și din dorința de a arăta oamenilor importanța găsirii a cât mai multor soluții nepoluante” a declarant Iuliana Tasie, Director General, Ana Hotels Europa Eforie Nord.
Educația continuă trebuie sa facă parte din viața fiecăruia dintre noi. Adevărata evoluție are loc atunci când suntem corect informați și ancorați la realitățile mediului și timpului în care trăim. Prin proiectele sale, Asociația Energia Inteligentă susține folosirea energiei din surse regenerabile și informarea continuă asupra legislației europene și a trendurilor în domeniul sustenabilității, precum și educarea obiceiurilor de cumpărare și a stilului de viață pentru atingerea neutralității climatice.