Este în plină desfășurare la București ediția a cincea a Romanian International Gas Conference (RIGC 2022, 21-22 septembrie) eveniment anual de referință organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), în parteneriat cu Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IOGP), sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei.
Tema ediției actuale este „Bridge To The Future: From Versailles to Bucharest – Natural gas, the bridge between climate action and energy security”. Experți în domeniu, reprezentanți la nivel de guverne, de instituții europene și de autorități de reglementare în domeniul energiei analizează implicațiileactualelorprovocări de securitate energetică, generate de războiul din Ucraina și de criza climatică, în perspectiva unei ierni ce se anunță dificilă din punctul de vedere al aprovizionării cu energie.
Evenimentul de la București prilejuiește o veritabilă reuniune ministerială cu participarea miniștrilor energiei din România, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Ucraina, Ungaria, Turcia, context în care sunt discutate particularitățile importurilor de energie până în 2030, rolul regiunii Mării Negre și provocările cheie în zonă, strategiile energetice naționale, cooperarea regională.
Panelurile reuniunii vizează subiecte privind noua arhitectură de securitate a Uniunii Europene, planul REPowerEU, diversificarea aprovizionării cu energie, producția internă de gaze naturale, rolul Mării Negre și provocările din regiune, soluțiile energetice cu emisii reduse de carbon, precum și alte opțiuni necesare energetica viitorului.
În calitate de președinte al Directoratului FPPG, Franck Neel a evidențiat particularitățile crizei pe care o traversăm, începute de anul trecut, accentuate de conflictul din Ucraina, cu implicațiile lui asupra pieței gazelor natural și de caracterul imprevizibil al perspectivei.
Adresându-se participanților, prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă a spus în mesajul său: „Țara noastră continuă să se alăture deciziilor europene în toate eforturile de gestionare a consumului de energie, de descurajare a tendinței de creștere nejustificată a prețurilor și de diversificare a surselor de energie. Criza energetică resimțită de întreaga Europă ne-a făcut și mai solidari în eforturile noastre de a găsi soluții și de a ne asigura energia necesară atât pentru această iarnă, cât și pentru generațiile viitoare, în condiții sustenabile și respect față de mediu”. Premierul a reafirmat că „țara noastră continuă să se alăture deciziilor europene în toate eforturile de gestionare a consumului de energie, de descurajare a tendinței de creștere nejustificată a prețurilor și de diversificare a surselor de energie. Mai mult ca oricând, în aceste vremuri de criză, este nevoie ca spiritul european al solidarității să fie mai puternic resimțit în relația dintre cetățeni și instituții, la nivelul societății, precum și între societate și piața energetică”. Ca perspectivă, a reiterat prim-ministrul, „majoritatea modelelor de bune practici arată că soluția optimă pentru accelerarea procesului de eliminare a cărbunelui este utilizarea gazului natural, iar prin creșterea treptată a ponderii gazelor regenerabile se poate realiza neutralitatea climatică până în anul 2050. Mai mult, gazul natural este considerat atât o opțiune viabilă pentru a asigura tranziția verde, cât și, similar energiei nucleare, pe care o încurajăm, o resursă vitală pentru echilibrarea rețelei electrice”.
La rândul său, ministrul energiei, Virgil Popescu, a subliniat: „Noi lucrăm la aducerea alternativă a altor gaze, în afara gazelor rusești, de foarte mult timp. Pentru a aduce gaze naturale dintr un anumit stat, pentru a aduce LNG sau a aduce gaze naturale din Azerbaidjan, avem nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri”.
Cât privește extragerea gazelor din Marea Neagră, ministrul energiei a accentuat: „Mă aștept ca decizia finală de investiție a Romgaz si Petrom pentru gazele din Marea Neagră să fie luată cât mai repede. Mă aștept la anunțuri chiar la la sfârșitul acestui an. Este o situație specială în piață, este nevoie de gaz natural și România poate juca un rol foarte important. Legea offshore este suficient de clară și cred că se va lua o decizie până la sfârșitul acestui an”.