„Energie pentru viață” este un proiect despre oameni și cu oameni. Este un proiect despre oameni care nu au avut curent electric în casele lor nici măcar o zi, deși  au ajuns la vârste înaintate și cu oameni care au făcut ca lucrurile sa se întâmple și ca lumina electrică sa ajungă în aceste case, fie ca sunt ei sponsori, susținători sau voluntari în cauza noastră.

Ajunși la finalul celei de-a treia ediții a proiectului „Energie pentru Viață” suntem recunoscători tuturor celor care au făcut posibil ca diferența dintre întuneric și lumină atunci când afară se înnoptează, sa o facă o simplă apăsare a unui întrerupător în cinci gospodării izolate din Munții Vrancei, în comunele Năruja și Vintileasca.

„Am fost întrebat ce sens au toate eforturile pe care le depunem pentru a aduce curent electric în aceste gospodării, de vreme ce locuitorii lor sunt oameni bătrâni care nu mai au toata viața înainte. Am răspuns că viața este cel mai prețios lucru pe care îl are cineva si că fiecare om trebuie sa trăiască în condiții cel puțin decente indiferent dacă o face ani buni sau o singură zi din viață sa. Cu atât mai mult cu cât viața lor a devenit mai grea din cauza vârstei înaintate, acest proiect le va face traiul mai ușor” – Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă.

Fiecare locuitor din gospodăriile beneficiare ale proiectului are o poveste de viață impresionantă. Sunt oameni extrem de muncitori, cu case și grădini simple și foarte îngrijite. Trăiesc într-un peisaj de poveste, greu de descris în cuvinte și totuși nu știe nimeni de existența lor. Sunt izolați de semenii lor, locuiesc în case aflate pe munte unde nu există căi de acces. S-au născut în aceste locuri și tot aici și-au întemeiat familii. De la începutul verii când am demarat proiectul „Energie pentru Viață” – Munții Vrancei și până în septembrie când panourile fotovoltaice au fost instalate pe aceste case, doi dintre locuitorii acestor gospodării au părăsit această lume, fără vadă lumina electrică în casele lor.

Prima casa beneficiara a proiectului este locuită de un tată în vârstă de 63 de ani. Ne povestește cu emoție în glas cum a crescut cei 10 copii ai săi în această casă și cum au plecat pe rând muncească în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune. Mezinul a părăsit casa părintească în această vară, iar tatăl a rămas singur să trăiască mai departe în căsuța lor modestă, dar foarte îngrijită. Doi bătrâni ne așteptau în cea de-a doua casă, umăr lângă umăr așa cum și-au petrecut întreaga viață. Nu sperau sa apuce ziua în care sa aprindă lumina în casa lor. O femeie văduvă, mama a 6 copii își duc viața în casa lor. Voluntarii noștri au fost foarte impresionați de casa lor îngrijită și de grădina de legume care le asigură traiul. În Cătunul Palanca, Munții Vrancei, două femei, mamă și fiică, au trăit dintotdeauna în vârf de munte fără curent electric. Din păcate, mama a părăsit această lume întrebând “nu mai vin băieții ăia să pună lumină?”. Fiica, în vârstă de 68 de ani a aprins weekend-ul trecut pentru prima dată becul în casa sa. În ultima casă beneficiara a proiectului trăiește nea Gheorghe. Îi primește pe voluntarii noștri cu bucurie dar și cu o urma de tristețe în ochi. Sora lui care locuia în aceeași gospodărie s-a stins din viață fără să vadă curent electric în casa ei. Deși are peste 70 de ani, Nea Gheorghe a dat o mâna de ajutor la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul său, nerăbdător parcă sa aprindă becul in casă.

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.

Alături de companiile ALRO, Vimetco Extrusion, ENGIE Romania, Ostenweg și Electroscape s-au alăturat celei de-a treia ediții a proiectului „Energie pentru Viață” Comunitatea 4×4 Vrancea, mereu dornică să sară în ajutorul celor aflați în nevoie și Cabana Fulga Năruja, un loc de poveste care va fi casa echipei de proiect pe perioada derulării lucrărilor de montaj al panourilor fotovoltaice.

„Energie pentru Viață” este de asemenea susținut de Muzeul Gazelor Naturale, EM360 Studio si de către partenerii media: InvesTenergy, Focus Energetic, Energy Center, News Energy, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Financial Intelligence, The Diplomat și Spot Media.

Lansat în primăvara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viață” a fost primit cu mult entuziasm și a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în trei etape: localitatea Întregalde, Județ Alba, sat Puntea Lupului, Județ Harghita și comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea.

Vă invităm să vizionați în link-ul de mai jos, materialul video realizat în perioada în care a fost făcut montajul panourilor fotovoltaice.

Energie pentru Viață – Munții Vrancei

*****

Asociația Energia Inteligentă

Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru un preț corect al gazelor și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România.

AEI este o organizație non-profit al cărui scop principal este acela de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie pentru ca aceștia să poată fi mai bine pregătiți pentru negocierea contractelor de achiziție și pentru a putea înțelege corect facturile pe care le plătesc.

AEI este și va rămâne un partener de dialog pentru toți participanții la piață, fie că sunt furnizori, producători, operatori, proiectanți, constructori, instituții, reglementatori, ministere, politicieni, angajați din sistem sau reprezentanți ai mass-media.

Leave a Reply