Oana Ozmen: Creşterea preţului materialelor de construcţii va determina o majorare a preţului imobilelor
- ”Ne propunem modificarea și completarea legislației în materie privind categoriile de clădiri și beneficiari care se califică pentru a intra în programul de reabilitare energetică a clădirilor”
Preţul materialelor de construcţii care înregistrează o creştere determinată de criza sanitară va determina o majorare a preţului imobilelor, iar forţa de muncă în domeniul sectorului de construcţii trebuie sprijinit întrucât devine determinant în condiţiile în care ne propunem să avem renovate până în 2030 cel puţin 30% din clădirile din România, a declarat deputatul Oana Ozmen, la cea de-a doua ediție a conferinței „Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții”.
Potrivit domniei sale, România importă peste 70% din materialele de construcţii, iar în contextul renovării clădirilor cu bani din PNRR există riscul ca procentul clădirilor publice, şcoli, spitale să fie semnificativ redus.
Conferința „Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții” a fost organizată de deputatul USR Oana-Marciana Özmen, secretar al comisiei pentru industrii și servicii, alături de Anca Dragu, președinte al Senatului României și deputat Sándor Bende, președinte al comisiei pentru industrii și servicii, a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului.
Discuțiile s-au axat pe soluții pentru implementarea reformelor prevăzute în PNRR, pe modalități de atragere și de utilizare cât mai eficientă a fondurilor europene de către autoritățile locale și pentru extinderea proiectelor-pilot de construcții nZEB.
“Am organizat această întâlnire cu scopul de a aduce în atenția publică și pentru a discuta pe marginea acestor noi obiective și referințe din perspectiva Materialelor de construcții și a Eficienței Energetice a clădirilor, precum și a Standardelor Nzeb (Nearly Zero-Energy Building- clădiri cu consum de energie aproape zero) care reprezintă mari provocări pentru țările Uniunii Europene și, mai ales, pentru țările Est europene care dețin numeroase clădiri vechi.
Temele propuse pentru această conferinţă au rezultat în urma discuțiilor purtate cu Asociațiile din domeniul eficientei energetice. Am considerat că este necesar să reunim opiniile specialiștilor și decidenților politici la aceeași masă, în cadrul acestei dezbateri, astfel încât programul de reabilitare energetică a clădirilor să poată fi implementat cât mai eficient. Ne propunem modificarea și completarea legislației în materie privind categoriile de clădiri și beneficiari care se califică pentru a intra în programul de reabilitare energetică a clădirilor. Fiecare invitat a contribuit la coagularea unor idei și soluții, din aria fiecăruia de expertiză, s-au împărtășit exemple de bune practici în domeniu, s-au ridicat probleme cărora le vom căuta soluții și vom continua acest dialog constructiv”, a declarat doamna Oana Ozmen, precizând: “Îmi doresc să aducem la aceeași masă probleme și soluții, să discutăm concret cum putem contribui cu proiecte din perspectiva parlamentară și să le ducem în zona de implementare eficientă. Îmi propun să construim o campanie de conștientizare în rândul oamenilor asupra necesității și a beneficiilor pe care eficientizarea energetică a clădirilor o poate aduce în cadrul gospodăriilor lor, mai ales că țara noastră are un mare număr de clădiri vechi”.
“Autoritățile locale trebuie să aibă deja clar definite standardele pe care noile investiții trebuie să le îndeplinească. Nu va fi ușor, este o mare provocare pentru țările est europene care au atât în administrare, cât și în inventarul clădirilor rezidențiale – construcții vechi, care necesită viziune și o bună cunoaștere a noilor standarde pentru a reuși eficientizarea energetică a acestora. Trebuie concepute planuri pentru a atrage noi investitori în zonele lor, pentru a aduce în atenția cetățenilor beneficiile folosirii materialelor de construcție prietenoase cu mediul înconjurător și, pe termen mediu și lung, ale reducerii consumului de energie”, a precizat domnul Sándor Bende.
La rândul său, Anca Dragu a spus: “USR este preocupat de politicile verzi și eficiența energetică. În conferința organizată de colega mea, doamna deputat Oana Ozmen, am discutat despre metode europene pe care noi să le asimilăm la nivel legislativ astfel încât România să înceapă să construiască mai eficient. În prezent, la nivel european, aproximativ 75% din clădiri sunt ineficiente energetic, iar procesul de renovare energetică cuprinde în jur de 1% din clădiri pe an. Total insuficient. În acest scop a fost conceput programul ”Valul renovărilor”, program lansat la 14 octombrie, anul trecut ce presupune ca rata clădirilor rehabilitate să se dubleze în următorii 10 ani, generând peste 160 de mii de locuri de muncă. La nivelul țării noastre ”Valul Renovării” este cuprins în PNRR, unde îi sunt alocate 2,170 mld euro. Este prevăzut a fi renovate 3500 de imobile cu un total de 6,5 milioane de metri pătrați de clădiri rezidențiale și publice”.
În cadrul acestui eveniment au luat cuvântul: Oana-Marciana ÖZMEN, organizator, deputat USR, secretar al Comisiei pentru industrii și servicii – Camera Deputaților, Anca Dana DRAGU, senator USR, Președintele Senatului, Sándor BENDE, deputat UDMR, președinte al Comisiei pentru industrii și servicii – Camera Deputaților, Virgil POPESCU, ministru interimar al Energiei, Radu DUDĂU, director EPG și coordonator al proiectului România Eficientă, E.S. Søren JENSEN, ambasadorul Regatului Danemarcei în România, István-Loránt ANTAL, preşedinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale – Senat, Christian PLATE, deputy Head of Mission – Ambasada Germaniei, Ioan MANG, deputat PSD, vicepreședinte Comisia de Industrii, Alexandru MAXIMESCU, vicepreședinte OMV Petrom, Silvia DINICĂ, senator USR, președinte Comisia economică, Industrii și Servicii – Senat, Neculai TĂNASE, secretar de stat – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Süde GURCAN, atașatul Comercial al Ambasadei Turciei, Jurgen RAIZNER, Steinbeis Transferzentrum, Ost West Kooperationen, Horia PETRAN, președinte Cluster pRO-nZEB, Claudiu CREȚU, Director general -Termoenergetica, Adriana IFTIME, Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Iuliana LECA, Director executiv Direcția Fonduri Externe – Primaria Sector 6, Raluca TEODOSIU, TUD Investment Consulting, Mihai TUDORANCEA, TUD Investment Consulting, Cătălin LUNGU, Asociația Inginerilor de Instalații din România (filiala Valahia), Emilia Cerna MLADIN, Președinte al Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, Bogdan Constantin MUCENICA, Rockwool România, Mihail ȘTEFAN, Director executiv – ROMEPS. Moderatorul dezbaterii a fost Adrian MĂNIUȚIU, EM360.
În cadrul discuțiilor s-a pus accentul și pe necesitatea implicării autorităților locale ca principali piloni în utilizarea eficientă a fondurilor europene în folosul comunităților lor, pe necesitatea creșterii producției de materiale de construcții prietenoase cu mediul înconjurător și care să corespundă noilor standarde nZEB. Discuțiile pe aceste teme de mare interes vor continua și în edițiile viitoare.
Pentru a vizualiza integral conferinţa, accesaţi: https://youtu.be/PgVywczifHk