Asociația Energia Inteligentă a montat cinci panouri fotovoltaice în cadrul proiectului Energie pentru Viață. Lansat la începutul lunii martie, proiectul și-a propus montarea de panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Apuseni. Deși necesare, investițiile pentru conectarea acestor gospodării la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență pentru operatorul de distribuție, așadar, șansele lor de a fi racordate la electricitate sunt foarte mici. În același timp, finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă, astfel, aceste gospodării nu aveau șanse de a avea energie electrică.

”Energie pentru Viață” a fost lansat cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, cu scopul de a face o diferență pentru familiile vizate de acest proiect. În același timp, asociația și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric. O estimare a Asociației Energia Inteligentă arată faptul că, dintre acestea, aproximativ 9000 de gospodării nu au nici o speranță de a vedea energia electrică, fiind situate suficient de departe pentru a nu fi racordate la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri  fotovoltaice.

”Proiectul Energie pentru viață a avut un ecou puternic în rândul companiilor unde am solicitat sprijin și într-un timp scurt am reușit să atragem finanțarea necesară pentru a monta panouri fotovoltaice în 5 gospodării izolate din Munții Apuseni. Am fost încrezători încă de la început că proiectul nostru va avea șanse de reușită și iată-ne astăzi, în Comuna Întregalde din Munții Apuseni unde am montat deja panourile fotovoltaice în 5 case vizată de acest proiect. Alături de echipa de montaj am petrecut căteva zile în această zonă și am dus la bun sfârșit instalarea panourilor și toate cele 5 case au acum curent electric. Viața locuitorilor acestor gospodării se va schimba cu mult în bine, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul companiilor care au crezut în proiectul nostru, ne-au susținut și cărora le mulțumim” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Startul implementării proiectului ”Energie pentru viață” a fost dat pe 24 iunie la Mediaș, în cadrul evenimentului cu același nume, găzduit de Muzeul Gazelor Naturale. Evenimentul a reunit jurnaliști, membri ai asociației și reprezentanți ai companiilor care au susținut acest demers al Asociației Energia Inteligentă.

Gheorghe DOBRA, Director General ALRO și ALUM:

“Prin participarea în proiectul “Energie pentru viață”, atât ALRO, cât și ALUM au dovedit, încă o dată, implicarea activă în dezvoltarea durabilă a societății. Ne bucurăm sa fim martori ai primului pas făcut de Asociația Energia Inteligentă reprezentat de montarea de panouri fotovoltaice în 5 gospodării izolate din Munții Apuseni și ne dorim să reușim să ajutăm și mai multe familii în viitor. Considerăm că este datoria noastră să ne implicăm în astfel de proiecte cu un puternic mesaj social, deoarece o dezvoltare sustenabilă se obține doar cu grijă față de oameni și mediu. Am dovedit de-a lungul timpului că ne asumăm acest rol de partener al societății atât prin inițierea, cât și prin participarea în nenumărate proiecte care ajută comunitățile în care activăm și nu numai.”

Georgian Albu, Specialist Afaceri Corporatiste, Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România:

“Ne bucurăm să fim printre susținătorii proiectului de montare a panourilor fotovoltaice în zona Munților Apuseni și totodată salutăm acest demers inițiat de Asociația Energia Inteligentă. Este important pentru dezvoltarea României ca toți actorii din piață, de la companii private la autorități și ONG-uri, să contribuie la realizarea unor pași care să aducă un pic de bine în viața oamenilor, în mod special în comunitățile defavorizate. Împreună putem realiza mai mult.”

Ionut Cristian Ciubotaru, Vicepreședinte, Business Development, Downstream Gas & Power, OMV Petrom

“La OMV Petrom, avem o lungă tradiție de comportament responsabil față de angajați, mediu și societate. Credem în România, iar încrederea vine din oamenii şi proiectele pe care OMV Petrom a avut ocazia să le susţină. Ne bucurăm să fim parte din aceasta iniţiativă a AEI care sprijină comunitățile, respectând mediul și promovând dezvoltarea durabilă.”

Romgaz:

”Orice om, indiferent de vârsta sa, merită să trăiască în normalitate. Accesul la electricitate face parte din normalitate. ROMGAZ a susținut Energia pentru Viață, prin care energia electrică va ajunge în casele neelectrificate și va continua să desfășoare proiecte de responsabilitate socială prin care aduce normalitatea în casele oamenilor.”

Ion Sterian, Director General Transgaz:

”Consecventă principiului aplicării unui management responsabil în îndeplinirea misiunii asumate, SNTGN TRANSGAZ SA, conștientizează importanța faptului că, uneori, o susținere financiară pentru o cauză nobilă sau pentru un scop umanitar este vitală și de aceea atât prin programele CSR inițiate cât și prin politica de sponsorizare, se implică activ în viața comunității, contribuind astfel la creșterea gradului de coeziune socială și la dezvoltarea durabilă a comunității.”

Doru Baciu, Managing Director Ostenweg Sysplan

“Suntem bucuroși să ne alăturăm proiectului ”Energie pentru Viață” deoarece credem în responsabilitate și într-un viitor mai bun și mai durabil. Activitatea Ostenweg Sysplan, montarea de panouri fotovoltaice, corespunde ideii de sustenabilitate, așa cum a fost definită de către ONU – răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi, fiind în același timp prietenoasă cu mediul. O dezvoltare durabilă nu este însă posibilă fără grijă față de oameni, de aceea susținem inițiativa Asociației Energia Inteligentă. Împreună, putem face o diferență pentru aceste familii”.

Proiectul ”Energie pentru viață” a fost posibil datorită sprijinului oferit de companiile Ostenweg Sysplan, ALRO, ALUM, Romgaz, Transgaz, E.ON, OMV Petrom, EM360 Group, România Durabila și VERTIK. Parteneri media ai proiectului sunt Financial Intelligence, The Diplomat, InvesTenergy, Focus Energetic, Energy Center, Economistul și Club Economic.

Leave a Reply