Conferința de instalatii – “Instalații durabile și energie inteligentă: perspective și provocări”, ajunsă la cea de-a VII-a ediție, a avut loc în acest an în perioada 12-13 septembrie și a fost găzduită de Facultatea de Constructii Brasov. Organizatori au fost Asociația Inginerilor Instalatori din România (AIIR),  Departamentul de Instalații pentru construcții al Facultății de Construcții din Universitatea Transilvania din Brașov și Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Într-o lume aflată sub constrângerea limitării emisiilor de carbon si a epuizării resurselor securitare, folosirea surselor de energie curată în vederea atingerii țintelor Uniunii Europene de reducere a gazelor cu efect de seră este o necesitate. Introducerea surselor de energie regenerabilă, a sistemelor de încălzire mai puțin poluante, alimentarea sustenabilă cu apă și un mediu curat, necesită o gândire de ansamblu al întregului sistem de furnizare a utilităților, în condiții de deplină siguranță, de la sursă până la consumator. De aceea cercetarea / inovarea continuă și pregătirea resurselor umane sunt esențiale, dar reprezintă în același timp o provocare.

In cadrul conferintei, a existat o secțiune dedicată Hidrogenului ca vector al energiei, unde a fost  prezentat hidrogenul ca formă de energie care are un rol hotărâtor în echilibrarea sistemelor energetice ca urmare a variabilității surselor de energie regenerabilă tot mai prezente în balanța de energie primară, dar și pentru a ”înverzi” gazele naturale prin amestecul metan – hidrogen și folosirea acestora în activitățile casnice  și industriale existente în prezent. Au fost prezentate rezultatele experimentelor realizate prin amestecarea metanului cu hidrogen în cadrul proiectului românesc dezvoltat de Delgaz Grid, 20HyGrid, pentru introducerea mixului energetic pe baza de gaze naturale si hidrogen.

În premieră au fost prezentate cazane și șeminee folosind biomasă, realizate în România, la Odorheiu Secuiesc, indicându-se calitatea acestora de instalații durabile, eficiente și sigure. O temă importantă dezbătută a fost legată de influența echipamentelor asupra confortului, dar și a sănătății oamenilor și prezentarea rezultatelor cercetării despre efectele poluării cancerigene și cumulative produsă de platforma industrială a municipiului Șebeș asupra locuitorilor și a mediului localității, dar și agenții frigorifici care pot să fie utilizați în activitatea actuală de refrigerare respectând constrângerile legislative și tehnice europene de reducere a emisiilor de carbon și în final de decarbonatare a atmosferei terestre.

Importanța apei într-o comunitate a fost o altă temă care a ridicat multiple dezbateri de la modul în care trebuie să se proiecteze și construiască rețelele utilitare, până la prezentarea unei tehnologii de montare a capacelor și grătarelor din fontă auto nivelante care să rezolve problema multiplelor denivelări din șoselele românești.

Despre organizatori:

AIIR – Asociația Inginerilor de Instalații din România este o organizație profesională, autonomă, fară scop patrimonial, neguvernamentală, cu personalitate juridică, care reprezintă interesele inginerilor din domeniul instalațiilor sanitare, încălzire, ventilare, climatizare, frig, electrice şi gaze, care activează în învățământ, cercetare, proiectare, execuție şi exploatare. 

AEI – Asociația Energia Inteligentă este o organizație non-profit care reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice și eficienței energetice. Membri săi militează pentru creșterea transparenței în piața de energie, un preț corect la gaze și electricitate și o bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie. AEI este și va rămâne un partener de dialog pentru toți participanții la piață, fie că sunt furnizori, producători, operatori, proiectanți, constructori, instituții, reglementatori, ministere, politicieni, angajați din sistem sau reprezentanți ai mass-media.

Facultatea de Construcții – Învățământul superior în domeniul construcțiilor în Braşov datează din anul 1972. Obiectivul principal al facultații este de a realiza climatul adecvat îmbinării și completării activității didactice cu cea de cercetare științifica teoretică si aplicativă, asigurând în acest fel îmbunătățirea calității procesului didactic-educațional și a competențelor dobandite la absolvire. Programele de licență Constructii Civile, Industriale și Agricole, Căi Ferate, Drumuri si Poduri, Instalații pentru construcții și programele de master: Ingineria construcțiilor sustenabile, Hazarduri naturale și evaluarea riscului în inginerie civilă, Instalații pentru clădiri eficiente energetic

Leave a Reply