- Cum sprijinim dezvoltarea economiei românești prin facilitarea accesului la finanțare pentru companii –
București, 02 decembrie 2020 – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) în parteneriat cu USH Pro Business a organizat evenimentul online ”Atragerea de capital prin bursă și drumul către reușită”. Principalele concluzii ale experților din piață prezenți la eveniment au fost că volatilitatea din piața de capital a adus investitori noi la Bursă, însă pentru a crește numărul de investitori din piață este esențial să sprijinim cât mai multe companii să se dezvolte pentru a deveni atractive. Este vital ca companiile să diversifice sursele de finanțare și să își stabilească o strategie clară care să le permită atingerea obiectivelor. Avem nevoie să educăm și să creștem numărul de antreprenori pentru a dezvolta întreg ecosistemul.
Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București:
”Este foarte important să avem un dialog cu companiile și să le familiarizăm cu mecanismele pieței de capital pentru ca antreprenorii să înțeleagă pe deplin avantajele acesteia. Am văzut din ce în ce mai multe companii mici și mijlocii care accesează piața de capital și sper ca acest trend să continue. Prioritatea numărul unu a Bursei de Valori București este dezvoltarea comunității locale de investitori astfel încât să avem o participare mult mai mare a populației din România la piața de capital.”
Daniela Secară, Director General, BT Capital Partners:
”Anul 2020 a fost unul diferit și special. Ne-a ajutat foarte mult volatilitatea din piață, care a adus investitori noi, în ciuda momentelor de scădere ale bursei . Am remarcat un interes și din partea investitorilor de retail care au intrat în piața de capital în număr mai mare. Ne așteptăm ca în 2021 volatilitatea să continue în piață. Pentru companii este important să înceapă să facă un prim pas pentru a înțelege oportunitățile din piața de capital.”
Mihaela Stoica, Director General, Intercapital Invest:
”Soluția finanțării prin intermediul pieței de capital trebuie să fie efectul unei întrebări pe care ne-o punem atunci când stabilim strategia de finanțare pentru companie. Un business în creștere este mereu în căutare de capital care poate fi atras fie din surse proprii, fie prin credit bancar sau prin intermediul pieței de capital. Structura finanțării unei companii influențează în mod direct performanțele sale economice și financiare, iar diversificarea surselor de finanțare devine obligatorie atunci când compania încearcă să își dezvolte afacerile.”
Matei Dumitrescu, Vicepreședinte TechAngels & Partener Roca X
”Visul multora dintre start-up-uri este să se listeze la bursă. Este finalul încununat de glorie al unei strategii de business pe care o încep alături de noi, de mentori, de business angels, și un foarte bun ”exit” pe care îl urmărim ca toți cei din lumea investițiilor. Până să ajungem acolo, trebuie să începem prin educație, să creăm acceleratoare de afaceri, dar și să educăm viitorii antreprenori încă din școală.
Start-up-urile au nevoie de cineva alături, de un mentor, care să îi ajute să treacă peste criză, să le valideze strategia și să îi asiste cu obținerea finanțării. Traseul unui start-up trebuie să urmeze mai multe runde de investiție și la fiecare etapă, start-up-ul trebuie să mai facă câte un pas pentru a demonstra că poate livra conform strategiei pe care și-a asumat-o. Piața din România prezintă perspective foarte bune pentru că avem start-up-uri fondate de creiere foarte bine pregătite și avem un potențial foarte bun în IT.”
Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR:
”Susținem dezvoltarea pieței de capital și cred că extinderea comunității companiilor listate la bursă este esențială pentru a îndeplini acest obiectiv. Companiile au nevoie să își diversifice sursele de finanțare și oportunitățile pe care piața de capital le oferă sunt foarte mari. Avem companii cu potențial în România, companii antreprenoriale care pot ajunge globale dacă au acces la surse de finanțare. Ele vor fi motorul care poate sprijini revenirea economiei.”
Dr. Costin Lianu, Director General USH Pro Business:
”Suntem preocupați de modul în care firmele românești se finanțează, iar prin acest eveniment ne-am propus să aducem mai aproape piața de capital, avantajele și oportunitățile pe care le aduce spre înțelegerea antreprenorilor. Am remarcat o reținere a IMM-urilor în accesarea de fonduri de pe piața de capital și în acceptarea riscurilor și rigorilor pe care aceasta le impune, iar pentru a sparge acest zid este nevoie de o mai bună comunicare. Suntem preocupați de modul în care se pot finanța companiile mici și mijlocii și totodată de digitalizarea companiilor românești. Asistăm la un fenomen îngrijorător de scădere a numărului de IMM-uri în Romania și este nevoie de comunicare, de discuții, de implicare și de politici publice totodată pentru a crește numărul de antreprenori.