România are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană.

Zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră pot constitui o resursă strategică, iar valorificarea superioară a acestora poate contribui eficient la reconstrucția economiei românești post-pandemie și la dirijarea economiei naționale către un trend ascendent pe termen lung.

Noul context european creat de Green Deal vine să sublinieze oportunitatea începerii exploatării gazelor din Marea Neagră – o oportunitate istorică, dar sub presiunea unor decizii strategice contra cronometru.

Mai mult, profitând de potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, România poate atinge un nivel suficient de ridicat al producției interne pentru a deveni un furnizor de securitate energetică în regiune. O realitate pe care până și membrii Executivului o recunosc.

GEORGE NICULESCU (Secretar de stat în Ministerul Energiei) – DESPRE OPORTUNITĂȚILE ROMÂNIEI PRIN MAREA NEAGRĂ

România are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană. Profitând de potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, țara noastră poate atinge un nivel suficient de ridicat al producției interne pentru a deveni un furnizor de securitate energetică în regiune. O realitate pe care până și membrii Executivului o recunosc. Mai mult decât atât, George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a declarat în cadrul Evenimentului Marea Neagră în Noua Economie”  că își dorește să devenim și exportatori de tehnologie pentru țările vecine.

IULIAN FOTA (Expert în Securitate Națională, New Strategy Center) – ROMÂNIA, POARTĂ PENTRU OCCIDENT

Astăzi, relevanța Mării Negre se conturează tot mai mult și din perspectivele diplomatice, strategice și geopolitice, așadar, România are o carte importantă de jucat și trebuie să o joace inteligent și repede, pentru că fereastra de oportunitate este limitată, iar cu porțile închise până și istoria o demonstrează că pierdem, a ținut să sublinieze Iulian Fota, Expert în Securitate Națională, New Strategy Center, în cadrul evenimentului „Marea Neagră în Noua Economie”.

ALINA POPA (CFO, Membru Director al OMV Petrom) – DESPRE MITURILE FISCALITĂȚII ROMÂNEȘTI

“România încasează foarte puțin din exploatarea resurselor de petrol și gaze.”

Afirmația este deja un mit care nu mai stă în picioare, susține Alina Popa, CFO și Membru al Directoratului OMV Petrom. Oamenii au înțeles că nimeni “nu ne fură țara”, ba mai mult decât atât cine investește în Marea Neagră ne aduce și nouă bani. Sigur, pentru asta și “bețele în roate” trebuie eliminate.

ALEXANDRU MAXIMESCU (Vicepreședinte Regulatory & Corporate Public Affairs OMV Petrom) – DE CE ESTE IMPORTANTĂ MAREA NEAGRĂ PENTRU ROMÂNIA?

România are o mare șansă, pe care puține țări o au în lume, respectiv propriile resurse de gaze naturale. Cu toate acestea investițiile sunt blocate, iar alte țări din Marea Neagră ne-o iau inainte. Reprezentanții Industriei de Petrol și Gaze speră ca autoritățile să înțeleagă, chiar și  în al 13-lea ceas, că gazele naturale din Marea Neagră pot să contribuie atât la o dezvoltare sustenabilă, cât și la tranziția energetică, în contextul Green Deal.

CĂTĂLIN NIȚĂ (Director Executiv FPPG) – DESPRE NECESITAEA LEGII OFFSHORE

2021 este un an crucial pentru Marea Neagră, iar faptul că industria este în stand-by de o bună bucată de vreme, din cauza Legii Offshore, nu face decât rău, atât investitorilor, cât și României, a atras atenția Cătălin Niță, Directorul Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze, în timpul discuțiilor care au avut loc în cadrul evenimentului Marea Neagră în Noua Economie”.

DUMITRU CHISĂLIȚĂ (Președinte Asociația Energia Inteligentă) – DESPRE BLESTEMUL PROPRIILOR RESURSE

Blestemul propriilor resurse! Așa a carcterizat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă, actuala situație a gazelor naturale din Marea Neagră. Specialistul în energie a ținut să atragă atenția, în cadrul evenimentului Marea Neagră în Noua Economie”. că blocarea investițiilor va atrage în România în următoarele două decenii un deficit de gaz de peste 50%.

VASILE IUGA (Expert Senior Energie) – DESPRE EFECTELE IMPORTURILOR DE GAZE NATURALE

Zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră pot constitui o resursă strategică, iar valorificarea superioară a acestora poate contribui eficient la reconstrucția economiei românești post-pandemie și la dirijarea economiei naționale către un trend ascendent pe termen lung. Însă, prin inacțiune, România își asumă să plătească prosperitatea altor state.

CRISTIAN PĂUN (Profesor Universitar ASE) – DESPRE PLECAREA AMERICANILOR DE LA EXXON DIN ROMÂNIA

Noul context european creat de Green Deal vine să sublinieze oportunitatea începerii exploatării gazelor din Marea Neagră – o oportunitate istorică, dar sub presiunea unor decizii strategice contra cronometru. Iar efectele amânării deciziilor în ceea ce privește aceste proiecte nu fac altceva decât să ne lase fără investitori la Marea Neagră, așa cum deja se întâmplă, atrage atenția profesorul Cristian.

OANA IJDELEA  (Legal & PGA Manager BSOG) – GAZUL DIN MAREA NEAGRĂ, OPORTUNITATE PENTRU TRANZIȚIE

În condițiile unui stat ostil, care nu permite acum demararea exploatărilor de gaze din Marea Neagră, apare întrebarea legitimă a companiilor: Cât de mult se mai justifică investițiile în aceste proiecte, în condițiile în care, pe măsură ce ne apropiem de targetul Green Deal din 2050, valoare gazului va fi din ce în ce mai mică?

Noua Economie susține dialogul permanent dintre mediul decident, mediul de afaceri și specialiști din principalele domenii de activitate, pentru a lua cele mai bune măsuri, coerente și aplicabile, care să asigure continuitatea industriilor cu cele mai mari contribuții la dinamica PIB-ului și identificarea celor mai profitabile domenii pentru relansare economică. Noua Economie este un demers inițiat de România Durabilă și EM360 care invită la construcție, acțiune, vitalitate – lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

Leave a Reply