București, 17 mai 2022. Mâine, 18 mai 2022, de la ora 10:30, are loc a patra ediție a evenimentului Forumul Energiei, cu prezență fizică, la Hotel Sheraton, Sala Platinum.

Evenimentul va putea fi urmărit și online, LIVE,pe platforma www.financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence, precum și pe canalul de YouTube Financial Intelligence.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o gravă criză umanitară, cu  suferințe și distrugeri inimaginabile, dar afectează și redresarea economică a Europei după pandemie.

Agresiunea Rusiei și sancțiunile occidentale impuse Moscovei au condus la o creștere bruscă a prețurilor la energie și au perturbat și mai mult lanțurile de aprovizionare. În plus, amenință să afecteze eforturile de a aborda provocarea critică a lumii de a reduce emisiile globale cu efect de seră suficient de rapid pentru a evita schimbările climatice catastrofale.

România se numără printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care are potenţialul necesar pentru a-şi atinge obiectivul legat de independenţa energetică până în 2026 sau 2027.

România a identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Din această perspectivă, autoritățile au transmis Comisiei Europene că pentru România este importantă operaţionalizarea şi funcţionarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze. Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan. De asemenea, autoritățile noastre au informat Comisia Europeană asupra demersurilor României de valorificare a potenţialului de gaze naturale onshore de mare adâncime şi offshore din Marea Neagră.

“Pe termen mediu şi lung, România este ferm angajată în demersurile de decarbonizare prin investiţii semnificative în surse regenerabile şi hidrogen, în paralel cu asigurarea independenţei energetice prin menţinerea unui mix energetic diversificat. În acest sens, este necesară accelerarea proiectelor în domeniul nuclear prin construirea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1, dezvoltarea în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, construirea de noi capacităţi de producţie energie electrică pe bază de gaz natural şi dezvoltarea infrastructurii aferente, precum şi prelungirea utilizării cărbunelui pentru o perioadă de tranziţie scurtă, aferentă depăşirii actualei crize energetice. Avem nevoie de valorificarea potenţialului indigen, crearea de locuri de muncă prin noi proiecte în domeniul energetic şi reducerea dependenţei de importuri. Asigurarea unui preţ accesibil pentru consumatori şi menţinerea competitivităţii industriilor naţionale sunt deosebit de importante pentru relansarea economică a României şi a UE”, spune Ministrul Energiei Virgil Popescu.

În cadrul evenimentului se vor discuta următoarele subiecte:

 • Evoluția pieței de energie din România, în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale;
 • Gazele din Marea Neagră – oportunitate pentru România;
 • Cum obținem independența energetică a României?
 • Cum renunțăm la importurile de gaze din Rusia?
 • Tranziția energetică – riscuri și oportunități în contextul invaziei din Ucraina;
 • PNRR, Fondul de modernizare şi Fondurile Structurale 2021-2027: trei surse importante de finanțare din fonduri europene a proiectelor din energie;
 • Finanțarea prin creditele verzi;
 • Strategia de investiții a companiilor de stat din energie;
 • Investiția la bursă în acțiuni ale companiilor din energie; listarea Hidroelectrica la bursă;
 • Strategia României privind investiția în hidrogen; Hidrogenul – alternativă la combustibilii clasici în transporturi;
 • Energia nucleară – contribuție la realizarea obiectivelor climatice;
 • Cum prevenim episoadele de blackout? Investiții în infrastructura energetică;
 • Energia bazată pe cărbune – viitorul pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO);
 • România și potențialul ei pentru energiile regenerabile;
 • Eficiența energetică în România;
 • Stațiile electrice și mașinile electrice – evoluția din România;
 • Prețurile la energie din România comparativ cu alte state din UE.

Speakerii evenimentului sunt: Virgil POPESCU, Ministrul Energiei(tbc); Zoltan NAGY-BEGE, Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE); Cristian BUȘOI, Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Parlamentul European; István-Loránt ANTAL, Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat; Horia CONSTANTINESCU, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC); Cristina PRUNĂ, Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor și Vicepreședintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților; Oana-Marciana ÖZMEN, Deputat USR, Secretar la Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților; Marian NĂSTASE, Președintele Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC); Ștefan FRANGULEA, Director Financiar/ CFO la Electrica; Bogdan BADEA, Președintele Directoratului Hidroelectrica; Adrian TĂNASE, Director General, Bursa de Valori Bucureşti; Călin METEȘ, Deputy CEO Investiții/Deputy Portfolio Manager, Franklin Templeton Investments România; Iuliana PĂNESCU, Head of Treasury, Premier Energy; Cătălin CEPIȘCĂ, Manager, Divizia Corporații, Raiffeisen Bank; Cătălin STANCU, Associated Senior Expert, Horváth; Dana DĂRĂBAN,Director Executiv, Federația ACUE; Cătălin NIȚĂ, Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze; Corneliu BODEA, CEO Adrem și Președinte al Asociației Centrul Român al Energiei; Septimiu STOICA, Președinte AGA, BRM; Dumitru CHISĂLIȚĂ, Președinte, Asociația Energia Inteligentă.

Evenimentul va fi moderat de: Ancuța STANCIU,Membru Fondator, Redactor Șef, Financial Intelligence și Adina ARDELEANU, Membru Fondator, Redactor Șef Adjunct, Financial Intelligence.

Le mulțumim partenerilor pentru că au făcut posibilă desfășurarea evenimentului!

Partenerii evenimentului sunt: ABIEC (Asociația Marilor Consumatori de Energie din România), Alro, Hellen’s Rock, Hidroelectrica, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalțiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune – CNCIR S.A., Raiffeisen Bank, Fondul Proprietatea, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Electrica, Bursa de Valori București, Transgaz, Centrul Român al Energiei, Adrem, ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), MET România, Romgaz, Premier Energy, Grup Servicii Petroliere (GSP), Tinmar Energy, Vienna Energy, Horvath, Bursa Română de Mărfuri, SIF Muntenia, Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Parteneri instituționali: Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Național Român, Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, ICSS, Camera de Comerț Româno-Britanică, PWN România.

Parteneri media: Agerpres, România Durabilă, Economistul, Club Economic, The Diplomat-Bucharest, Invest Energy, FinZoom.ro, Focus Energetic, Cariere, Revista Patronatului Roman, New Money, BiziLive TV.

Producție video: Boof Media

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina evenimentului: https://financialintelligence.ro/forumul-energiei-2022/.

***

DESPRE FINANCIAL INTELLIGENCE

Lansată în septembrie 2018, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun început în peisajul media economic, dar și pe piața evenimentelor de business, în sectoare de interes strategic, precum energia, piața de capital, banking sau cybersecurity.

Într-o perioadă în care presa de calitate a devenit o raritate, o echipă de profesioniști în jurnalism și comunicare, cu experiență de peste 20 de ani în presa economică și organizare de evenimente de business, au pus bazele unui proiect curajos – un adevărat sprijin pentru oamenii de business și un important reper pentru dezvoltarea afacerilor.

În cei peste 3 ani de la înființare, Financialintelligence.ro a cunoscut o creștere spectaculoasă și a înregistrat un trafic de aproximativ 11,3 milioane de afișări și 4,8 milioane de utilizatori unici.

Ne adresăm oamenilor de business – decidenți, cu studii superioare, statut social ridicat, venituri peste medie, atât bărbați, cât și femei: top și middle manageri din domenii de activitate diverse, oficiali ai autorităților de stat, politicieni, ambasadori, antreprenori, studenți și tineri care vor să intre în mediul de business.

Publicul Financial Intelligence este împărțit în proporții egale între femei și bărbați. 26,7% dintre cititori au între 25 și 34 de ani, 26,20% au vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, iar încă 19,82% dintre aceștia sunt persoane cu vârste cuprinse între 45-54 de ani.

Avem independență față de orice partid politic, instituții de stat sau alte grupuri de interese, politice sau comerciale, interne sau externe, servicii secrete și milităm pentru progres, libertate, drepturile omului și prosperitate.

Leave a Reply