Wilhelm Molterer, președinte GLOBSEC, fost vicecancelar și fost ministru de finanțe al Austriei: “Europa trebuie să-și redefinească prioritățile pentru o Uniune Europeană puternică și competitivă; Avem nevoie cu disperare de piața de capital”
- Kurt Volker, fost reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina și fost ambasador al SUA la NATO: “Există toate indiciile că 2025 va fi un an de schimbări dramatice”
- Casian Nițulescu: Ministerul Energiei promovează proiecte de dezvoltare a producției de energie electrică; Sunt convins că vom avea, în continuare, un mix energetic diversificat
- Alexandru Petrescu: Piețele pe care le reglementăm au dat dovadă de elasticitate, de stabilitate, de consolidare și de maturitate
- Mircea Man, ANRE: Marea Neagră ne face un actor important în ceea ce privește dezvoltarea și securitatea energetică a României
- Radu Hanga, BVB: Cuvântul pentru anul 2025 cred că va fi schimbare
- Dan-Virgil PASCU: Autoritatea de Concurență este probabil una dintre cele mai europene autorități din România
Peste 350 de oameni de afaceri, politicieni, personalități din lumea de business au participat, recent, la cea de-a șaptea ediție a GALEI FINANCIAL INTELLIGENCE AWARDS.
Wilhelm Molterer, Președinte al Consiliului de administrație GLOBSEC, fost vicecancelar și ministru de finanțe al Republicii Federale Austria, a transmis, printr-un mesaj video: “Orientarea pentru Europa este clară: democrație, libertate, prosperitate și securitate. La fel de importantă precum orientarea, este setarea corectă a priorităților. Europa trebuie să-și redefinească prioritățile pentru o Uniune Europeană puternică și competitivă. Ce înseamnă aceste două priorități? Pentru mine este clar: securitate și apărare, pe deoparte, și competitivitate și inovare, pe de altă parte.” (Vezi detalii aici.)
Trecem, cu adevărat, printr-o perioadă remarcabilă, a spus ambasadorul Kurt Volker, pentru Gala Financial Intelligence 2024. Potrivit domniei sale, 2025 ar putea aduce o Rusie slabă, SUA mai hotărâte, pace în Ucraina, creștere economică în regiune și o mare oportunitate pentru parteneriatul dintre România și SUA: „Eu cred că 2025 va fi anul în care vom vedea, dacă nu o încheiere a războiului din Ucraina, cu siguranță o stabilizare semnificativă a conflictului. Și acest lucru, la rândul său, va permite o creștere economică și o dezvoltare mai mare în Ucraina. Cred că vom vedea că creșterea în sud-vestul Ucrainei, în special în apropierea României. Aceasta va fi în două cifre și va fi un motor pentru creșterea economică în regiune.
În sfârșit, cred că există o oportunitate în toate acestea de a consolida parteneriatul dintre România și SUA. Cred că România este bine plasată. Bine plasată din punct de vedere geografic, cu procentul său din PIB cheltuit pentru apărare, bine plasată cu propria sa economie în creștere pentru a fi un partener serios pentru Statele Unite în construirea păcii, construirea prosperității și lucrul împreună pentru securitate, în regiunea extinsă a Mării Negre”. (Vezi detalii aici.)
La GALA FINANCIAL Intelligence 2024, au fostprezentate și mesajele autorităților din România.
Ministerul Energiei își face datoria și încearcă să promoveze, prin politicile specifice și prin activitatea sa, cât mai multe proiecte de dezvoltare a producției de energie electrică, atât energie din surse regenerabile, cât și energie din combustibil agreat pentru o procesul de tranziție energetică, a subliniat Casian NIȚULESCU, Secretar de stat Ministerul Energiei.
Domnul NIȚULESCU a mai spus: „Ministerul Energiei beneficiază la momentul actual de mai multe instrumente de finanțare, cum este Planul Național Național de Redresare și Reziliență, Planul de Modernizare și mai multe fonduri europene și naționale, prin care se vor realiza proiecte care vor aduce stabilitate economică în țara noastră.
Felicit organizatorii pentru perseverență, continuitate în dezvoltarea și scoaterea în evidență a proiectelor în domeniul energetic, pentru că reprezint Ministerul Energiei”. (Vezi detalii aici.)
Piețele pe care le reglementăm au dat dovadă de elasticitate, de stabilitate, de consolidare și de maturitate, a spus Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Gala Financial Intelligence 2024.
Domnia sa a spus: “Am atins câteva repere istorice. La nouă luni, pe piața de capital, am trecut de cota de aproape 215 mii investitori, capitalizare bursieră de 342 miliarde lei, avem un succes constant incremental pe Programul Fidelis, ultima sesiune a atras de la investitori 3,5 miliarde lei. Un alt pilon important – pensiile private – a ajuns la echivalentul la 9% din PIB, cu randament mediu de 7,2% pe fondurile pe Pilonul II. Piața de asigurări este una care intră în caracteristicile unui sector consolidat, asta ne spun indicatorii de solvabilitate, de lichiditate, pe piața de RCA avem noi și avem în procesare jucători care își vor marca pozițiile în anul 2025. Perspectivele pentru viitor în ceea ce ne privește sunt pozitive.”
Domnia sa a mai spus: „Vă transmit dumneavoastră, cele patru doamne antreprenor de la Financial Intelligence, felicitări, succes, pentru perseverența și consecvența de a duce publicația dumneavoastră într-o zonă de reper printre publicațiile importante economice din România. Nu vă spun asta ca să vă flatez, ci vă pot spune că, prin prezența celor patru-cinci membri ai Consiliului de Administrație al ASF la eveniment, mai suntem la doi membri să avem cvorum. Asta denotă importanța pe care noi o acordăm publicației dumneavoastră și altor publicații economice din România.” (Vezi detalii aici.)
Marea Neagră ne face un actor important în ceea ce privește dezvoltarea și securitatea energetică a României, a spus Mircea MAN, Vicepreședinte Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Domnia sa a spus: “La ANRE, suntem în plin proces de promovare a unei noi metodologii de tarifare, suntem într-un dialog direct cu operatorii din piață, nu ne este indiferent cum aplicăm rata de rentabilitate, ca să menținem un grad al investițiilor, astfel încât consumatorii să poate să suporte prețurile la energie. Sunt multe provocări, începând de la ce înseamnă investiții în infrastructură la distribuții de energie, la Transelectrica, ce înseamnă distribuții de gaz. Amintesc de programul Anghel Saligny.
Avem aproape 200.000 de prosumatori. Avem o rezervă enormă și Marea Neagră ne face un actor important în ceea ce privește dezvoltarea și securitatea energetică a României”. (Vezi detalii aici.)
Autoritatea de Concurență este probabil una dintre cele mai europene autorități din România, aplicând în mod direct articole din tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, a spus Dan-Virgil PASCU, Vicepreședinte Consiliul Concurenței.
Domnia sa a spus: „Proactiv, sprijinim în permanență Guvernul României și Parlamentul, în ce privește implementarea politicilor europene în România, tranziția către energia verde, sustenabilitate, tranziția către economia digitală, am sprijinit guvernul în modelarea măsurilor de intervenție în piețe când a fost nevoie să protejăm consumatorii, în condiții de inflație, mă refer aici la domeniul asigurărilor, la domeniul energiei, la domeniul industriei alimentare”. (Vezi detalii aici.)
Cuvântul pentru anul 2025 cred că va fi schimbare, a spus Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.
Domnia sa a transmis: “Am extras câteva lucruri dintr-un articol din Financial Times, un articol despre Europa și viitorul ei, un interviu cu Stephan Sejourne, care este responsabil de politica industrială a Europei, care spune, o să încerc să nu traduc: „I fundamentally believe that Europe has everything to gain from being opened to the world”. Acesta este crezul lui, crede într-o economie deschisă, dar continuă: „but when China says made in China or the US says America first, we might say made in Europe or Europe first”. Și mai spune că teama lui cea mai mare e că Europa ar putea deveni victimă colaterală a Global Trade War.
Cred că ce ne așteaptă, și nu e vorba doar despre anul care vine, este o lume care se va schimba, o lume care va fi diferită de ceea ce am trăit probabil în ultimii 10-20 de ani.” (Vezi detalii aici.)
***
Mulțumim partenerilor evenimentului!
PARTENERI: Comvex, Raiffeisen Bank, Hidroelectrica, Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Unicredit Bank, Transgaz, NOVA Power and Gas, Superbet, Alive Capital, Distribuție Energie Electrică România, Romgaz, TTS – Transport Trade Services, TeraPlast, Nuclearelectrica, Exim Banca Românească, Electrica Furnizare, Bursa de Valori București, Federația Patronală a Energiei, Tinmar Energy, E.On, Kapital Minds, Sphera Francize Group, Garanti BBVA, Lion Capital, Longshield, Evergent Investments, Grampet Group, Grup Feroviar Român, Aro Palace, FNGCIMM, BayWa r.e., Euro Insol, Radiocom, Antibiotice, Infinity Capital Investments, CIS Group, Transelectrica, AAF – Asociația Administratorilor de Fonduri, Țuca Zbârcea și Asociații, RetuRo, Huawei, Photomate, Bitdefender, ELCEN, Monarc Properties, Onix Asigurări, Patria Asset Management, Premier Energy, Soft Galaxy (idScan), Magnor, Conpet, PNE – Pure New Energy, Sustainability Lens, Depozitarul Central, Oscar Downstream, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), Salrom, Green Group, Anadolu Automobil Rom, Genesis College, JTI, Bursa Română de Mărfuri, Aages, ATP Group, ATP Trucks, OMV Petrom, Veridio, Consiglieri, Estinvest, Investimental, Purcari, Crama Ceptura, FREYWILLE, Cellini, Via Huși, Maison Dadoo, Termene, AVO Hotel, BDG Import, Inatech Packaging, AVRA Aesthetic Institute, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Simusca.
PARTENER SUPORT: Asociația Energia Inteligentă
PARTENERI INSTITUȚIONALI: IMM România, Camera de Comerț Româno-Britanică, ICSS
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
PARTENER EDUCAȚIONAL: Envisia Boards of Elite
PARTENERI MEDIA: Agerpres, Kanal D, Kanal D2, România Durabilă, Economistul, Club Economic, InvesTenergy, Focus Energetic, The Diplomat Bucharest, Finzoom, EM360Studio, BiziLive TV.
* Wilhelm Molterer este fost vicecancelar și ministru de finanțe al Austriei și președinte al Partidului Popular Austriac. De-a lungul carierei sale, a ocupat mai multe funcții la nivel înalt în sectorul public. Timp de mai mulți ani, a fost director general al Fondului european pentru investiții strategice. Este, de asemenea, fost vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, iar între 1994 și 2002 a fost ministru federal al agriculturii, silviculturii, mediului și gestionării apelor.
GLOBSEC este un think-tank global, cu birouri locale în Bratislava, Bruxelles, Kiev, Viena și Washington D.C., angajat să consolideze securitatea, prosperitatea și durabilitatea în Europa și în întreaga lume. Misiunea sa este de a influența viitorul prin generarea de noi idei și soluții pentru o lume mai bună și mai sigură.
** Ambasadorul Kurt Volker este un expert de top în politica de securitate externă și națională a SUA, cu peste 35 de ani de experiență într-o varietate de capacități guvernamentale, academice și din sectorul privat. A fost reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina din 2017 până în 2019 și ambasador al SUA la NATO în perioada 2008-2009. Ambasadorul Volker este fondatorul și președintele Alliance Strategic Advisors, LLC și un distins membru al Centrului pentru Analiza Politicii Europene.
El a co-fondat Universitatea Americană din Kiev în 2022, este administrator al Colegiului American al Mediteranei și face parte din consiliile consultative ale Institutului pentru Pace din SUA, GW University Elliott School of International Affairs și BGR Group. Din 2012-2019, Amb. Volker a fost directorul executiv fondator al Institutului McCain pentru Leadership Internațional, o parte a Universității de Stat din Arizona cu sediul în Washington, DC.