București, 10 noiembrie 2021 – Frizon Group (”Frizon”), producător de cereale, lider în agricultura de precizie, anunță automatizarea integrală a operațiunilor sale. Compania a finalizat integrarea unei rețele de informații care dezvoltă o soluție de inteligență artificială (AI) și a unui program de gestiune complet care sprijină luarea deciziilor de management – tehnic, financiar, investiții – în baza informațiilor statistice. Automatizarea integrală a sistemelor permite generarea scenariilor de operațiuni cu șapte ani în avans, cu impact semnificativ în reducerea riscurilor și cheltuielilor.
Investiția în echipamente și module informatice a început în 2014 prin automatizarea deciziilor specifice producției agricole și are ca obiectiv obținerea unei soluții autonome, din categoria inteligenței artificiale (AI). Anul 2021 este anul în care integrarea sistemelor și modulelor a ajuns la 100%, până în 2022 urmând să fie puse la punct scripturile AI, astfel încât, în 2025, soluția de inteligență artificială să atingă stadiul self learning, să se autoperfecționeze.
Teofil Dascălu, CEO Frizon Group: “Marele nostru avantaj competitiv este că am început devreme. Am avut timp să corelăm noile sisteme de informații și să lăsăm mașina să învețe, să acumuleze date și să își perfecționeze scenariile. Această automatizare începe de la informația din teren și merge până la digitalizarea fluxului de documente, de la stațiile meteo la recunoașterea optică a informațiilor din documentele contabile. Eliminarea erorilor umane, dar și a întârzierilor, se traduce în economii substanțiale și în dezvoltarea unui model de afaceri inovator pentru sectorul agricol din România. În prezent, gestionam 4.200 ha teren cu doar 23 angajați, bazându-ne pe beneficiile automatizării integrate”.
Sarcinile atribuite către AI-ul fermei sunt numeroase și complexe, încât strategiile rezultate se bazează pe niveluri de elemente separate interconectate. Aceste niveluri includ: modulul de lucrări și consumuri, modulul de rotație a culturilor și obținerea informației geografic referențiată, modulul datelor climatice, modulul financiar contabil, modulul de poziționare a evenimentelor. În completare, a fost implementat un program de contabilitate optimizat prin proceduri de OCR-izare1, care permite digitalizarea documentelor contabile și corelarea lor cu categorii de cheltuială și conturi contabile.
Teofil Dascălu, CEO Frizon Group: „În acest moment avem prognoze până în anul 2028, bazate pe procesarea datelor integrate precum: informația georeferențiată, date de la Spectral Vegetation Index, date meteo oferite de Copernicus, minimodul cu date de producție și calitate, minimodul cu suprafețele în arendă, minimodul cu lucrări. Aceleași date ne optimizează deciziile. De exemplu, în prezent, pornind de la datele stației meteo, calculăm, la începutul fiecărei perioade de vegetație, rezerva umidității din sol. Apoi, comparând cu istoricul precipitațiilor medii multianuale, putem să evaluăm producția pentru acel an. La fel, pentru a decide tratamentele contra dăunătorilor, folosim capcane cu feromoni sexuali, iar stațiile meteo au mecanisme de identificare fotografică care declanșează recomandările de intervenție.”
Digitalizarea și inovația a permis companiei operarea unor suprafețe mai mari cu costuri mai mici, prezicerea unei soluții critice în anul 2020, când a fost evitat efectul dezastruos al secetei prin încheierea unei asigurări împotriva specializate.
Despre Frizon Group
Frizon Group este producător de cereale, lider în agricultura de precizie. Cu o creștere de 5 ori a suprafeței exploatate, Frizon gestionează în prezent 4.200 ha în sud-estul României, din care 700 ha proprii, în localitățile Măicănești, Nănești și Nămoloasa. Compania produce anual peste 35.000 de tone de cereale (porumb, floarea-soarelui, orz și soia) și are o capacitate de depozitare de 44.000 de tone cereale cu acces la calea ferată.