Reputații experți în domeniul energiei, Vasile Iuga și Radu Dudău susțin că, în privința exploatării gazelor naturale din apele adânci ale Mării negre, România se află într-o gară mică din care stă să plece ultimul tren. Pentru zăcămintele din subsolul Mării negre, luarea unei decizii finale nu mai supoprtă întârziere.
Din multiple motive, spun experții, actuala conjunctură politică reprezintă, în 2020, “ultimul tren” pe care România nu trebuie să-l piardă.
Politicienii – în special cei aflați la guvernare și mai ales membrii Parlamentului – trebuie să acționeze rapid pentru a identifica “setul de condiții critice” prin comparații cu cele mai bune practici internaționale, pe baza cărora să poată fi luată decizia finală de investiții în 2020.
Reuniți într-un Forum organizat de Financial Intelligence și România Durabilă, sub tematica “Importanța geostrategică și economică a Mării Negre”, reprezentanții mediului politic nu au ezitat să recunoască că nu mai este loc și nici timp de întârziat cu decizia politică.
Titus Corlățean, Președinte interimar al Senatului României, a spus că tema resurselor de la Marea Neagră “trebuie să fie proiect de țară și trebuie să facem un efort politic transpartinic, în interesul național”, precizând totodată că “adesea ne-am pierdut în detalii, în ciuda intereselor mari”.
„Văd această temă drept proiect de țară și este timpul să facem un efort politic transpartinic. Este nevoie de o bună cooperare la nivelul verticalei puterii și trebuie să arătăm viziune, pentru interesul statului”, a declarat Titus Corlățean în deschiderea Forumului Financial Intelligence-România Durabilă.
Colegul său de partid, fost ministru al economiei, senatorul PSD Niculae Bădălău a subliniat că exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră este esențială pentru dezvoltarea economică a României, a spus, astăzi, Niculae Bădălău, senator PSD, la Forumul „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence și România Durabilă.
Bădălău a adăugat că trebuie să facem un efort ca exploatările gazelor din Marea Neagră să înceapă cât mai rapid:
„Trebuie sa gasim solutii să ducem gazele românești spre dezvoltarea industriei. (…) Exploatarea gazelor de la Marea Neagră trebuie privită cu mare atenție, pentru dezvoltarea economiei și independența energetică”.
“Subiectul gazelor din Marea Neagră este foarte important, este un subiect de țară, pentru care trebuie să existe consens politic”, a declarat la rândul său Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri, la Forumul “Importanța Geostrategică și Economică a Mării Negre”.
Virgil Popescu a precizat că fără acest consens, nu se poate face nimic.
“Dacă Exxon dorește să părăsească acel consorțiu îmi doresc ca Romgaz să intre în acest consorțiu, urmează negocieri în continuare, trebuie să vedem cum se finalizează”, a mai spus ministrul economiei.
Potrivit lui Virgil Popescu, dacă se dorește modificarea Legii offshore, aceasta nu se poate face decât în Parlament, prin consens politic, unanim acceptată.
„Guvernul nu va modifica Legea Offshore. Trebuie să primeze interesul României”, a mai spus Virgil Popescu, adăugând că „trebuie să aducem acele gaze în circuitul economic, avem nevoie de gaze naturale pentru a îndeplini țintele din Green Deal. Fără gazul nostru, este greu să ne bazăm pe import”.
Deputatul PSD Georgian Pop spune că marele câștig al anului 2020 va fi dacă mediul decident va reuși “în toată criza politică”, să adopte o nouă formă a legii offshore, “într-o manieră echilibrată, care să aducă beneficii și companiilor, și statului”.
Georgian Pop a declarat în forumul “Importanța geo-strategică și economică a Mării Negre”:
„Mi-am dorit foarte mult ca Exxon sa fie o companie care forează și exploatează în Marea Neagră. În termeni miliari și de apărare, prezența Exxon ar fi însemnat pentru România o investiție de ordin strategic uriașă. Nu a fost să fie. Important e ce vom face in continuare. (…) În 2020, trebuie să spunem explicit, de la nivelul politicienilor, că este momentul ca gazul din Marea Neagră să fie extras.”